Sociala projekt i förorten behöver uppbackning
Sverige är det mest innovativa landet i väst. I alla fall när det kommer till tekniska innovationer – som sedan med hjälp av entreprenörskap och statligt stöd – omsätts till innovativa, växande företag. Jag tror att samhällsutmaningar som ökande segregation, arbetslöshet, och utanförskap skulle kunna lösas på liknande sätt och efterlyser bättre samspel mellan samhällsentreprenörer och offentlig sektor.
Det krävs en bra start för att starta en innovativ eld
Att göra upp eld är inte lätt. Som alla vet, är det oftast helt omöjligt att starta en eld genom att lägga ett gäng vedklabbar i en hög och tända eld med en tändsticka. Det krävs lite mer teknik och arbete än så för att få veden att fatta eld.
Man behöver starta med små mindre bitar för att elden ska ta fart. Gärna lite tidningspapper i mitten. Man tänder sedan på pappret som lätt tar fyr och sedan försöker sprida detta till trät. När man fått igång elden matar man på med större vedklabbar och fyller på allt efter som de brinner upp.
Håll kvar vår bild av elden för en sekund.
Att tända en liknande social innovativ eld fungerar ungefär på samma sätt. Vi behöver tändstickor, lättantändligt fnöske och torra vedklabbar dvs. statligt stöd, entreprenörer och en kundorienterad offentlig förvaltning med entreprenöriell vilja för att få den innovativa elden att spraka.
I förorten har vi sett många små välmenande innovationsprojektet slockna och dö – vedklabbarna har helt enkelt inte varit tillräckligt torra. Det är omöjligt att få igång en innovativ eld med kalla och sura vedklabbar.
Frågan faller sig därför helt naturlig, hur torkar vi vedklabbarna och gör dem mer lättantänliga?
För visst borde det vara de kommunala och regionala offentliga verksamheterna som är de naturliga och fortvariga bärarna av den innovativa eld som små innovationsprojektet avsett att tända?
Innovation drivs av medarbetare och kunder
Jag tror att det är nödvändigt för verksamheter även inom offentlig sektor att bli mer syftesdrivna, flexibla, kundorienterade och intraprenöriella. För att torka vedklabbarna – och få in innovation i den offentliga sektorns själ behöver vi förändra dess organisation och kultur.
I en innovativ kultur drivs medarbetarna av passion. Ledarna behöver vara engagerade eldsjälar. Med rätt ledare och medarbetare som förstår verksamhetens högre syfte – bortom KPI:erna – kan organisationer som tidigare kännetecknats av att vara förvaltande snarare än utvecklande och entreprenöriella successivt transformeras till att möta dagens behov.
För att nå dit, att hitta en mer kundorienterad drivkraft och entreprenöriell vilja krävs ett långsiktigt, insiktsfullt, pionjärt och tålmodigt arbete.
Lysande exempel är Helsingborgs kommun och deras visionsarbete.
Missa inte Vinnovas utlysning Social innovation mot segregation som startar om 5 dagar. Sökande från samtliga sektorer välkomnas. Minst två sökande tillsammans, varav en offentlig aktör. Inbjudan till informationsmöte den 20 juni finns här.