En himla massa bra kvinnor

Kommunicera mera!

En himla massa bra kvinnor

Internationella kvinnodagen till ära vill jag lyfta fram några fantastiska och starka kvinnor som jag har mött på Järva. Det här är bara några få och jag är så tacksam att vi finns i mitt liv!

Först ut är Esme Güler. För drygt ett år sedan träffade jag Esme på ett möte i Husby. Vi diskuterade feministisk stadsplanering. ” Du måste lyssna på oss kvinnor”, sa hon med viss skärpa och tittade  mig stint i ögonen. Sedan dess har vi en fortgående dialog. Vi har varit i Göteborg på S-kvinnornas årsmöte och pratat Husby och feminism. Med rött läppstift intog vi även Business Arena i Stockholm. Esme skriver debattartiklar som jag bloggar, ungefär. Engagemang är det ord som först tänker på när jag tänker på Esme.

Sedan har vi våra härliga stickare med Geraldine Hudson i spetsen. Det är Irene, Fereshteh, Habiba, Nurjan och för att inte tala om Inga Harnesk. (förlåt Inga, att jag nämner dig här bland stickarna, du vill ju titulera dig aktivist). Detta härliga gäng träffades hela sommaren 2016 i Husby centrum och stickade, drack kaffe och diskuterade livets stora frågor. Vi lyssnade och grät med Nurjan som flytt talibanerna och suttit i fängelse tillsammans med sina döttrar i såväl Iran som Turkiet och Afghanistan. Vi hoppas så att dina söner är vid liv och att du får leva ett gott liv i Sverige. Det är du värd!

Cherrie och Riak, två fantastiska unga kvinnor som introducerade mig i Järva. Tänk, Cherrie som berättade att hon gillade att sjunga och nu tre år efteråt går och vinner en grammy och  en himla massa andra priser. Världsturné har hon också gjort. Det är ju banne mig så bra att det inte är klokt, när man tänker på det.

Fina Riak satte upp en helt magisk teaterföreställning där man hela pjäsen hade en ögonbindel på sig.  Alla andra sinnen som dofter, hörsel och känsel blev på så sätt förstärkta. Riak är visst färdig socionom idag. Hurra för dig!

För att inte tala om Zeliha Dagli som rakryggad, ständigt är berädd att debattera kvinnors rättigheter i förorten. Hon startade upp förortsfeministerna och har blivit utsedd till Årets kvinna. Zeliha. tänk om vi får till en körskola för kvinnor i Husby, vore inte det fantastiskt?

När man tänker starka kvinnor i Järva kan man ju inte låta bli att tänka på kvinnan och urkraften personifierad, Ann Margarethe Livh. Engagemang, klokskap, erfarenhet, empati, driv…. ja, superlativen räcker inte riktigt till här! ”Go Livh, Go”, säger jag

Sedan har vi ju Liselotte Norén som outtröttligt jobbar med att återbruka och skapa jobb för ungdomar på Järva. Kolla in Refo och läs om Liselottes fantastiska engagemang. Kör hårt, Liselotte, du gör skillnad!

Kerstin, Piglet, eldsjälen, som fyller Husby gård med liv och lust. Sjutton vilket bra jobb du gör! Nu ska vi bara se till att ni får den ekonomiska biten att gå ihop också. Men på något sätt så vet jag att det fixar du med lite stöd från oss andra!

 

Tags: , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.