Normalt att slänga cyklar från femte våningen i Mogadishu?

Kommunicera mera!

Normalt att slänga cyklar från femte våningen i Mogadishu?

Igår var jag på samråd inför upprustningen av en fastighet i Tensta. Som alltid brukar mötena avslutas med ett grupparbete där boende får tycka till, högt som lågt, positivt och negativt om sitt boende.

Som alltid, när det är samråd på Järva, blir det massor av intressanta och spännande diskussioner, så som det ofta blir när människor från olika kulturer möts.

I min grupp var vi sju personer. Sex kvinnor med ursprung från Somalia, Irak och Turkiet. Mannen var av okänd härkomst och själv är ju jag från Småland. En härlig mix, med andra ord. Vi avhandlade än det ena, än det andra. Vi pratade trångboddhet, Bostadsförmedlingens interna byteskö, behöver av platser att mötas på, hur viktigt det är att respektera sina grannar osv, osv.

Allt gott och väl, tills mannen i gruppen mer eller mindre tog över diskussionen och med en lika hög som bullrigt anklagande, röst deklarerade att det fick var nog med att kasta ut cyklar från femte våningen. Människor som promenerar på gatan kan ju faktiskt komma till skada.

Jo, det  höll vi alla med om, det är ju verkligen inte klokt med människor som slänger cyklar från femte våningen. Men vem sjutton gör egentligen det?

Med tanke på den saliga blandning av människor som satt där runt bordet, kunde jag liksom inte låta bli att undra om det verkligen är normalt att kasta ut cyklar från femte våningen i något land här på jorden?

Hur är det egentligen i Mogadishu, är det normalt att kasta ut  cyklar där? frågade jag mina somaliska gruppmedlemmar,  ”Nej, verkligen inte”, svarade de och skrattade. Likadant i Irak och Turkiet, där visade det sig att det inte heller var brukligt att kasta ut cyklar från femte våningen. I Småland brukar vi inte heller, för all del, ägna oss år att kasta ut cyklar hux som flux. Förmodligen är vi för snåla för att ens komma på tanken.

Men vem sjutton kastar ut cyklar? Vi var rörande överens om att det nog inte finns ett enda land i världen där man är speciellt hängiven just cykelkastning från balkonger.  Att man kastar ut cyklar från femte våningen måste ju med andra ord bero på andra saker än etnicitet eller brist på kulturell  bildning.

V i avslutade diskussionen med att dra den helt ovetenskapliga slutsatsen, att förmodligen berodde just cykelkastningen på någon form av mental instabilitet. Visst är det väl så att psykiskt lidande, är något som kan drabba oss alla, oavsett etnicitet.

Tänk att vi sist och slutligen hittade en gemensam nämnare.

Vi är människor

 

Tags: , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.