Inget är någonsin svart eller vitt – inte heller på Järva

Kommunicera mera!

Inget är någonsin svart eller vitt – inte heller på Järva

Husbybon Anders Österberg beskriver sitt Järva i Expressen idag. Det är en mycket mer nyanserad verklighet än den vi är vana att möta i media.

.Jag får titt som tätt frågan om hur det egentligen är i Järva. Ofta är det människor som aldrig någonsin har varit där som undrar. Mellan raderna anar jag att de vill att jag ska bekräfta den bild som de har fått från media. De vill kort och gott få sina fördomar besannade.

För mig är frågan om Järva problematisk att besvara. Det finns helt enkelt inget entydigt svar. En sak är dock säker, för mig personligen betyder stadsdelarna runt Järvafältet mycket. För att inte tala om människorna. Mixen, omtanken, kärleken. Alla idéer som det slår gnistor om. Jag bär med mig många magiska ögonblick från mitt Järva.

Okej,  jag ska inte sticka under stol med att det finns en hel del problem som exempelvis kriminalitet, otrygghet, hedersförtryck, fattigdom, trångboddhet, arbetslöshet, droger osv. Men en sak är säker. Jag har aldrig mött så många fantastiska, inspirerande  och engagerade människor som jag har gjort på Järva. Den komplexa problematik som finns där, till trots.

I Järva finns en enorm outnyttjad humankapacitet. Tänk bara alla ungdomar som pratar hur många språk som helst. alla mammor och pappor som nattvandrar,  alla som engagerar sig politiskt för att de vill förändring.

För att inte tala om alla unga människor som vill betala tillbaka till orten, som vill förändra förutsättningarna till det bättre och öppna perspektiven med och för varandra.  Jag tänker på Keya, Cherrie, Tomas Amanuel,  Atusa Rezai, Bröderna Auel  och många fler. Ni är tunga!

Det är dags att byta fokus  när vi pratar om Järva. Det är dags att sluta leta fel och istället lyfta fram det positiva. Det är dags att ge det ständiga problemsökandet med invandring och främlingsfientlighet,  en knäpp på näsan.

Jag tror på positiv förstärkning.  Det handlar om att lyfta fram och lära av de goda exemplen. Det är smartare att prata om framsteg. För det går ju faktiskt ganska så bra. Arbetslösheten sjunker. I Rinkeby är det just nu fler i sysselsättning än någonsin förut. Det görs enorma satsningar inom utbildningsområdet osv.

Jag håller med Anders, det viktiga kan aldrig vara varifrån du kommer, det viktiga måste hela tiden vara  att vi har ett starkt samhälle som ser till att människor lyckas att ta sig dit de vill. Tillsammans och bara tillsammans kommer vi att lyckas. Det är också jag övertygad om.

 

 

 

Tags: , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.