Kommunikationsplanen – min bästa polare

Kommunicera mera!

Kommunikationsplanen – min bästa polare

Den senaste tiden har jag fått många frågor som kretsar runt kommunikationsplanering; om jag har gjort en kommunikationsplan? Och om vad jag tänker om en kommunikationsplan?

På något sätt känns det lite konstigt. Jag har jobbat med kommunikation ett antal år så det där med att göra kommunikationsplaner, det sitter i ryggmärgen. Kanske är den till och med min bästa polare? Men det fina med frågor är att man tvingas att reflektera över sådant som man ofta gör av bara farten.

Hur tänker jag runt kommunikationsplanen?

För mig handlar kommunikationsplanering i mångt och mycket om att tänka till före. Att säkra upp att man tänker rätt, att prova sina tankar och att få dem på pränt. När man sedan känner sig nöjd med sin plan tycker jag att den är bra att ha som dokument för att kommunicera och förankra sina tankar, hur man tänker den övriga organisationen. Min käpphäst är att allt börjar inifrån verksamheten, att alla är med på tåget och känner sig involverade. Det är extra viktigt när det gäller förändringsarbete.

Med kommunikationsplanen pekar jag ut en riktning. Den ska ge svar på vad du ska säga, genom vilka kanaler, när i tiden och till vem du behöver säga det.

En kommunikationsstrategi eller kommunikationsplan är som sagt bara en riktning och jag tycker att det är sällan som man lyckas exekvera den i sin helhet. Verkligheten förändras och planen är bara en plan, ett slags levande arbetsdokument.

Vid en intervju för ett tag sedan blev jag uppmanad att välja mellan att vara bra på strategi eller bra på genomförandet. Jag sa att jag valde att vara bra på genomförandet då vi ofta inte vet om våra strategier är bra eller dåliga eftersom vi aldrig lyckades exekvera dem till fullo. Om man däremot är bra på genomförandet upptäcker man under resans gång om man har fel i sin strategi och har en möjlighet att rätta till den. Det är viktigt att kunna backa och göra omtag om man märker att det inte går som det var tänkt.

Jag gillar Karolinska Institutets vägledning för kommunikationsplanering.

”Håll kommunikationsplaneringen så enkel att alla förstår”, det är mitt motto.

Tags:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.