Om krisen kommer

Kommunicera mera!

Om krisen kommer

Det var det förändrade omvärldsläget, alla skogsbränder och en påhejande före detta kollega som fick mig att ta steget att gå med i Criscom, ett specialistförbund för kriskommunikatörer i det civila försvaret som stöttar myndigheter, utbildar försvaret och allmänheten i kris och säkerhet.

Min känsla var att jag både ville och kunde bidra med min erfarenhet av att arbeta med kommunikation i många olika organisationer och situationer. Här, i min kompetens, känner jag mig hundra procent trygg men vid en kris eller större olycka är det oerhört viktigt att det finns rutiner för hur vi arbetar tillsammans. Och rutinerna och processerna måste sitta redan innan krisen är ett faktum. Det är här som jag har fått utbildning av Criscom. Jag har fått processerna. 

Jag har gått tre olika kurser i krisberedskap och kriskommunikation. Jag har också fått utbildning i hur en stab fungerar. Jag börjar med andra ord känna mig redo – men hoppas förstås att min kunskap i krishantering inte kommer att behövas. 

Efter ett digert utbildningspaket kan man antingen välja att ingå i Criscoms basorganisation eller att skriva ett avtal med länsstyrelsen eller en myndighet. Fler och fler myndigheter börjar vakna och anmäla intresse att ta in kriskommunikatörer från Criscom i sin krisorganisation. 

Behovet är stort så om du är det minsta intresserad av att göra en insats kan jag starkt rekommendera att bli medlem i Criscom (eller något annat förbund inom i det civila försvaret). Det kostar 200 kr per år.

Läs mer om vad som ingår och hur du går tillväga på Criscoms webbplats.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.