5 snabba om Järvaveckan

Kommunicera mera!

5 snabba om Järvaveckan

Järvaveckan avslutades i söndags. Och självklart så var vi där. Här är våra observationer.

Brilliant Minds-konferensen

I helgen hölls också den uppmärksammade Brilliant Minds-konferensen som bland annat gästades av diverse inflytelserika och mäktiga politiker, kändisar och företagsledare. I en annan del av Stockholm hölls de två avslutande dagarna av Järvaveckan – med en betydligt mindre glammig gästskara (om man inte räknar statsministern som talade under lördagen).

Järvaveckan prisas ofta för att vara ett ultimat demokratiskt verktyg för att föra det politiska samtalet ut i verkligheten. Och visst, de två eventen står i skarp kontrast med varandra: på Brilliant Minds har endast den samhälleliga eliten tillträde, medan Järvaveckan tillhör den breda massan som annars inte ofta kommer i kontakt med den politiska sfären.

Järvaveckan brygga mellan politiker och folket

Det är lätt att underskatta den funktion Järvaveckan fyller som brygga mellan politiker och folket: det är sådana bryggor som underminerar populism, misstro och politikerförakt.

1. … Däremot kan man fråga sig om Järvaveckan har förlorat lite av sin udd i och med kommersialiseringen? Närvaron av företag och organisationer som befinner sig på Järvaveckan och håller seminarier ”bara för att” resulterar i att hela eventet känns något urvattnat. Järvaveckan föddes ur en frustation över hur förorterna i Järva porträtteras av media och hur området glöms bort av politikerna. Den frustrationen finns fortfarande, men äts till stor del upp av seminarier som repetitivt innehåller samma vaga värdeord såsom ”demokrati”, ”frihet” och ”jämlikhet”. 

2. Även om Järvaveckan går att kritisera kan man inte bortse från dess utjämnande kraft, inte bara syftande till politiker och folket, men även folket sinsemellan. Det är ingen hemlighet att segregation och ojämlikhet har ökat bland Stockholms befolkning under de senaste tio åren. Järvaveckan innebär en möjlighet för olika befolkningsgrupper att mötas och samtala och att innerstadsbor tar sig ut till det som uppmålas av media att vara den ”farliga” förorten.

3. Folkrörelsen och kraften i det kollektiva var ett genomgående tema under seminarier, tal och debatter. Många av de aktörer som medverkade under veckan uppmanade till folkrörelse och folkbildning, såsom LO, Hyresrättsföreningen, Folkets Hus & Parker. 

4. Fokus på jobb genomsyrade Järvaveckan. Över 2 000 jobb finns att söka på plats – är initiativ som tillkommit i samarbete med just lokalsamhället.

5. Stort Engagemang. I Järvaområdet finns det ett otroligt stort engagemang. Det har startats ett enormt folkbildande arbete. Det finns också så otroligt mycket vilja och kärlek. För att inte tala om innovationer och företagsamhet. Det är på Järva det händer, vi lovar!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.