Casual Friday med semestertips Azorerna – Sao Miguel

Kommunicera mera!

Casual Friday med semestertips Azorerna – Sao Miguel

 

Jag älskar Azorerna.

Jag älskar Azorerna, speciellt mycket nu när det verkar råda någon form av politisk depression på alla fronter i världen. Azorerna existerar långt bortom allt detta. Nio små öar lite ovarsamt placerade nästan halvvägs ute i Atlanten mellan Europa och Nordamerika. Klimatet är gynnsamt med en temperatur som varierar mellan vinterns 18 och sommarens 24 grader. Här odlas Europas enda te, här växer bananer, bambu, ja till och med ananas. Azorerna lever sitt egna liv. Här är det alltid sommar.

När man landar på huvudön Sao Miguel möts man av hortensior och små arméer av trädgårdsskötare längs vägarna, alla med spade och skyffel. Det lätt att köra bil här, Sao Miguel mäter dryga 7 mil kors och tvärs. Men ändå, det tar tid att ta sig runt på Sao Miguel, vägarna är smala och serpentinliknande, men det är inte främsta skälet. Nej det beror i stället på smyckningarna, vackra picknickplatser och utsiktspunkter, alléer och blomster.

Du behöver minst fem till sju dagar för att utforska ön.

Jag bodde på ett ljuvligt guesthouse, Quinta da Abelheira, som ligger i Fajã de Baixo, 4 km från huvudstaden på ön, Ponta Delgada. Utsikten från några av rummen är bedårande! Personalen trevlig. Människorna på Azorerna är över lag trevliga men lite blyga. Den där stora turistinvasionen har inte kommit ännu som tur är för oss som gillar att semestra lite avsides de vanliga turiststråken.

Missa inte delfinerna

Missa inte att simma med delfiner. Det är sannerligen en upplevelse för livet! Du kan simma med delfiner från de andra öarna på Azorerna också men jag upplevde det som allra bäst här på São Miguel. Faktum är att, egentligen är det människorna som gör upplevelsen (det är ju det som kallas service!). Vi åkte ut med en gummibåt med en supertrevlig kapten och kunnig marinbiolog ombord. Vi fick fem dyk var. Jag rekommenderar Picos de Aventura – Adventure Tours

Valskådningen som också är något som man bara måste göra, rekommenderar jag istället att göra från öarna Pico eller Faial. Låt mig återkomma till det!

Bad

På andra sidan ön, vid Ribeira Grande, finns en helt fantastisk strand, Praia de Santa Bárbara. Här  finns en liten bar med enklare rätter. Missa inte!

Botanisk trädgård

Byn Furnas är en liten pärla. Huvudattraktionen är en sagolik botanisk dröm för varje trädgårdsintresserad. Terra Nostra anlades av en engelsman och är byggd runt en termalpool, välgörande men inte speciellt inbjudande med sitt gula vatten och sin svavellukt. Det finns många trädgårdsanläggningar på Sao Miguel men Terra Nostra står i särklass. Det råder en märkbar och synlig vulkanisk aktivitet i byn. Några av källorna når nästan 100 grader.

Magiska sjöar

Andra sevärdheter som du inte får missa är Lagoa do Fogo, Eldsjön (kring Eldsjön finns flera varma källor att bada i och dessutom ett varmt vattenfall). Sete Cidades med de berömda olikfärgade tvillingsjöarna.

Äta

På Azorerna är det skaldjur och fisk som gäller. Även kött är bra, kossorna går ute året runt och betar på de gröna kullarna.  Jag åt världens bästa skaldjursplatå på Restaurante Mariserra  (were the locals dine!)i Ponta Delgada.

 

Läs om ön Pico här

 

Tags:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.