Feministisk stadsplanering: Prata med oss inte om oss

Kommunicera mera!

Feministisk stadsplanering: Prata med oss inte om oss

Första gången jag träffade Husbybon Esme Güler såg hon mig allvarligt i ögonen och sa, ¨du måste lyssna på oss kvinnor”. Det var de orden som kom att bli startskottet för många samtal med kvinnor om kvinnors situation i Husby och i andra socialt utsatta förorter.

I samtalen målade kvinnorna upp en mörk bild av sin tillvaro. De berättade om hedersförtryck och social kontroll som sträcker sig från begränsningar i vardagen – hur man klär sig och vem man umgås med – till livsval som utbildning, jobb och vem man gifter sig med.

Det var  i dessa samtal som känslan, att det var hög tid att sätta i gång och ta kvinnorna på allvar. Tjejer och kvinnor ska ha rätt till det offentliga rummet på samma villkor som män. Ingen kvinna ska behöva känna sig otrygg när hon vistas ute bland killar och män.

I samma veva skulle det kommunala bostadsbolaget Svenska Bostäder starta upprustningen av Husby centrum. Med en vision om att göra centrum till en plats för alla, kvinnor, män, flickor och pojkar, föll det sig naturligt att rusta det slitna förortscentrumet utifrån ett feministiskt perspektiv.

Bostadsbolaget ville både stoppa det pågående våldet och öka tryggheten i Husby centrum parallellt med att fortsätta samtalen med kvinnorna för att tillsammans ta fram konkreta, konstruktiva förslag för ett mer jämställt centrum.

Satsningen handlar i grund och botten  om att utmana normer och värderingar. Och som alltid, nya grepp kräver modiga initiativ och modiga aktörer.

Svenska Bostäder och Husby har med sin satsning blivit feministisk förebild för Stockholms bostadsbolag. I Stockholm stads ägardirektiv står det numera att stadens tre bostadsbolag ska arbeta med feministisk stadsplanering.

Det finns alltid hopp om förändring.

MER LÄSNING OM FEMINISTISK STADSPLANERING

Debattartikel om Feminism i förorten införd på SVT Opinion 2017-02-03

Blogginlägg:  Feministisk stadsplanering – det är nu det börjar

Blogginlägg:  Feminism verktyg för att nå jämställdhet

 

VARKEN HORA ELLER KUVADS ENKÄTUNDERSÖKNING KRING HEDERSFÖRTRYCK

78,4 procent av tjejerna anser att de är hårt kontrollerade i sitt privatliv av föräldrarna, jämfört med 16,9 procent bland killarna.
76,8 procent av tjejerna får endast umgås med tjejer, medan 93,2 procent av killarna får umgås med personer av bägge könen.
41,1 procent av tjejerna får inte ha ett förhållande för sina föräldrar, jämfört med 15,5 procent av killarna.
39,1 procent av tjejerna får gå på fritidsgården, jämfört med 82 procent av killarna.
32,2 procent av tjejerna får alltid delta i sportaktiviteter där bägge könen är med, jämfört med 95,8 procent bland killarna.

Studien baseras på svar från 1 200 ungdomar mellan 12 och 18 år i några av Göteborgs socialt och ekonomiskt utsatta förorter.

Källa: Varken hora eller kuvad

Tags: , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.