Hållbarhet + Kommunikation = Sant

Kommunicera mera!

Hållbarhet + Kommunikation = Sant

Om man inte brinner för det man håller på med blir risken stor att man informerar lite slentrianmässigt.

Självklart finns det lysande exempel på företag som har förstått att bra hållbarhetskommunikation är en nyckel till att driva såväl förändringar som affärer. Men de är få, i alla fall om vi tittar på små och mellanstora företag i Sverige.

Det är synd, för bra hållbarhetskommunikation kommer att betala igen sig flera gånger om. För så länge hållbarhetsarbetet stannar i  Excelarken på företagens hållbarhetsavdelningar får man problem med att bygga vår tids viktigaste konkurrensmedel, anseende och förtroende.

Aktuell forskning visar att immateriella värden har blivit allt viktigare som konkurrensmedel.

Ur ett historiskt perspektiv kan man se att under 1960- och 1970-talen konkurrerade företag främst med effektiv produktion och moderna produktionsprocesser. Under 1980- och 1990-talen konkurrerade företagen med finansiell avkastning och pressade priser. Så sent som 2010-talet skulle man skulle kunna säga att företagen konkurrerar med anseende. Företaget konkurrerar genom sina värderingar och sin etik. Sitt sociala ansvar om man så vill.

Idag har folk förväntningar och krav på företag.  Förtroende och anseende har blivit en överlevnadsfråga . Ett gott anseende är helt enkelt avgörande om man vill investera i, jobba i, eller bli partner till företaget.

Anseende byggs av människors uppfattningar. Så när krisen slår till är det bra att ha ett grundmurat rykte. Ett högt anseende ger företaget handlingsutrymme att med större trovärdighet agera i olika situationer.

Strategisk hållbarhetskommunikation är därför A och O – rätt skött kan anseendet faktiskt stärkas.

Bra strategisk hållbarhetskommunikation blir därför särskilt viktig jämfört med annan företagskommunikation eftersom den stärker ditt företags konkurrenskraft.

När jag arbetar med hållbarhetskommunikation gillar jag att:

  • hitta hållbara affärslösningar och partnerskap som företag kan rida på när de själva gör affärer. En matchning där kan innebära ett långt och lönsamt äktenskap.
  • arbeta med storytelling i att kommunicera budskap.
  • arbeta mycket med konkreta exempel.
  • göra hållbarhet lockande – I framtiden kan vår konsumtion av varor och tjänster bli en perfekt avspegling av våra värderingar.

Tags: ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.