Paradigmskifte hur vi organiserar oss?

Kommunicera mera!

Paradigmskifte hur vi organiserar oss?

Är vi på väg att skapa ett kraftfullare, mänskligare och mer meningsfullt sätt att organisera oss? Helt nya sätt att samarbeta?

Självstyre ersätter hierarkierna

Reinventing organizations är titeln på en bok skriven av Fredric Laloux och som snabbt har fått genomslag hos både företagsledare, chefer och konsulter. Här beskriver Laloux helt nya sätt att organisera företag som bygger på att ledarskapet är utspritt i organisationen och självstyre har ersatt hierarkierna.

Artificiell intelligens formar framtiden

Bridgewater ersätter chefer med artificiell intelligens redan om fem år. Med automatiserat beslutsfattande sparar världens största hedgefond både tid och eliminerar risken för mänskligt färgade beslut och mänskliga fördomar.

I Sverige har IT-konsulten Tieto valt en artificiell intelligens, Alicia T, i ledningsgruppen för enheten för datadrivet beslutsfattande. Alicia T blir en fullvärdig medlem i gruppen och har också rösträtt. Tack vare ett samtalsgränssnitt är det möjligt att föra samtal med Alicia T.

Finland testar statlig medborgarlön

Sedan årsskiftet testar Finland medborgarlön. Ett par tusen personer ska få 5 500 kronor i månaden oavsett om de jobbar eller inte.

Irrbloss eller tidiga förlöpare?

Min spaning

Jag tror att företag i framtiden kommer att behöva bli mer lättrörliga för att snabbt kunna byta riktning och anpassa sig i en alltmer föränderlig värld. AI och robotar kommer att ta över många administrativa uppgifter.. De gör allt snabbare, bättre och billigare.

Digitalisering av företagen kommer vidare att innebära att vi behöver organisera oss på andra sätt. Det kommer att bli färre jobb. Medborgarlön blir därför en nödvändighet vare sig man vill eller inte.

 

Tags: ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.