Upprustning i dialog med boende = social hållbarhet

Kommunicera mera!

Upprustning i dialog med boende = social hållbarhet

I Västerås ska f.d. ABB:s arbetarbostäder, i hjärtat av Västerås rustas. Det allmännyttiga bolaget Mimer som äger och förvaltar denna kulturskatt bjöd in boende till samråd för att tillsammans ta fram ett förslag till upprustning.

Samrådet har tagit sin tid, hela sex månader, och idag är det dags för boende i kvarteret att ta ställning till det förslag som samrådsgruppen gemensamt beslutat om:  Boende ska rösta JA eller NEJ till samrådsgruppens förslag. Som en skolfröken på en skolavslutning känner jag mig glad och förväntansfull. Jag tycker att vårt förslag är riktigt bra och jag hoppas förstås på ett JA.

Jag gillar perspektiv och att sätta in saker i ett större sammanhang. För mig handlar ombyggnadssamråd om social hållbarhet. Jag ser kopplingen till de globala målen för hållbar utveckling, Agenda 2030 dvs. den handlingsplan för oss människor och planetens välstånd, som världens stats- och regeringschefer beslutade om år 2015 i Förenta nationernas högkvarter i New York.

Agenda 2013 syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser. Totalt består agendan av 17 mål för hållbar utveckling.

Vi som jobbar med att utveckla staden. Vi som jobbar på bostadsbolag osv. har ett mål som riktar sig lite speciellt till oss, det är mål 11, Hållbara städer och samhällen. Här säger man att städer och bosättningar ska vara inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara. Man pratar om flera olika aspekter av Hållbar stadsutveckling. Man pratar även om att staden ska utvecklas i dialog med medborgare och näringsliv. (man säger också att Hållbar stadsutveckling bör särskilt ta hänsyn till kvinnors och flickors behov av infrastruktur och sanitet men det får bli ett annat blogginlägg)

Tillbaka till vårt samråd i Västerås där vi, om några timmar ska rösta JA eller NEJ till samrådsgruppens förslag till upprustning av det fina, anrika kvarteret Josef. För mig, som varit samrådets processledare, har det varit otroligt spännande att intressant att fått vara med på denna resa.

Om jag får tillåta mig att bli en smula sentimental, så tycker jag att det händer något med människor som erbjuds att vara delaktiga, när man börjar behandla varandra likvärdigt. Kanske är den viktigaste förändringen är vad som sker i människors tankesätt?

Tags: , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.