Nudging – ett nytt verktyg i min verktygslåda

Kommunicera mera!

Nudging – ett nytt verktyg i min verktygslåda

Det är svårt att ändra på människors beteende! Det senaste året har jag arbetat för ett litet lokalt energi och miljöbolag. En stor del av mitt fokus har varit att få kommuninnevånarna att sortera ut sitt matavfall. Med traditionella verktyg som miljöstyrande taxor och information har vi kommit långt. Faktum är att vi ser ett positivt trendbrott när det gäller mängden utsorterat matavfall 2018. Riktigt bra, eller hur?

Javisst, men vi har en bit kvar att gå. Och det är här nudging kommer in i bilden.

Nudging är en metod som tar de senaste insikterna från vetenskapliga studier i beteendeekonomi och omsätter dem till praktiska verktyg för effektivare styrning och mer förutsägbart beteende hos din målgrupp.  Det är ett komplement till traditionella styrmedel som prisförändringar och information för att styra beteende. 

I mitt fall, där vi vill få människor att i högre grad välja att sortera ut sitt matavfall har jag försökt analysera de tankefällor som hindrar målgruppen att göra rätt. Här tror jag att det handlar om kognitiv belastning, sociala normer och övertro. Jag tror helt enkelt att man generellt tycker att man är lite bättre än genomsnittet på att sortera sopor och att den lilla mängd matavfall som man producerar i sitt hushåll ändå inte spelar någon roll. Dessutom är det meckigt och kladdigt att hålla på med!

Jag tror också att min målgrupp bryr sig om vad andra människor gör och säger och försöker anpassa sig. Jag tror också att kontexten påverkar hur de beter sig. Vilken nudge väljer jag?

Jo, jag tänker att jag måste omformulera mina budskap och arbeta mer med positiv förstärkning. Eftersom jag tror att min målgrupp bryr sig om vad andra människor gör och säger måste jag omformulera min generella kommunikation till att bli mer inkluderande som exempelvis, ”de allra flesta i kommunen sorterar ut sitt matavfall….”, ”Nästan alla väljer att….” osv.

Jag tänker också att vi ska förstärka den positiva trend med ökad insamling av matavfall med personliga, glada hejarop på kärlet för matinsamling. Tänk om du nästa gång när du slänger din bruna påse möts av budskapet, ”Heja, heja! vad bra du är. Du bidrar så att vi når vårt mål. Tillsammans gör vi skillnad!”? Ja, möts du av det budskapet, då har jag varit där!

Tror du att ett sådant glatt hejarop skulle göra skillnad?

Jag kommer att fortsätta att arbeta med nudging som komplement till traditionella verktyg. Nudging går att använda i en mängd situationer. Men främst tänker jag att det är ett verktyg för att påverka kunder eller medborgares beteende i en mer hållbar riktning


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.